Thursday, 26 January 2012

Membaca

Assalamualaikum w.b.t..

       Ermm.. Tawu tak betapa bosannya Qila malam nie. Actually nak baca buku nie. Ada 3 chapter nak kena baca n faham. Memang laa chapter tu sikit tapi dia punya isi .. Tayah cakap laaa. Nak buat macam mana. Dah dapat kos yang memang membaca 24hours tanpa mengira. Otak pun dah lembab nak kira kira. Sokay laa, membaca tu kan jambatan ilmu. Well, orang yang berilmu mestilah kena suka membaca sebab kadang kadang daripada membaca tu lah kita dapat tahu tentang sesuatu perkara yang kita tak tahu. One of my lecturer memang suka membaca n apa yang Qila suka tentang lecturer Qila tu dia suka berkongsi tentang apa yang dia dapat daripada membaca. Interesting tau cerita dia. Tapi tu lah as a student terasa macam membaca nie satu paksaan je sebab nak meghadapi test, exam, quiz n etc. Kalau setakat nak baca biasa boleh la. Tapi setelesss tau bila dengar test, quiz, n exam!
        Tengok laaaaaaa. Niat nak baca buku tapi Qila sibuk bertwitter, berfb, berblog. Nie kalau ada coolblog pun sedap jugak nie. Dapat pulak hah memalam cenggini. Ouh ya btw, sesape yang ada kat area Shah Alam nie boleh la kowt pergi Karnival Karangkraf esok kat Seksyen 15. InsyaAllah kalau boypreng Qila tak bz esok dia nak bawak Qila. Qila nie pun fulusnyeee tak adee. Tapi nak pergi jugakk ! Boypreng kan adee *keningkening* Hihi. Okbaiii~
Wassalam ...

Tuesday, 24 January 2012

Zaman Kenit

Assalamualaikum w.b.t..

       Zaman kenit? Hihi. Kelakar je bunyi. Actually today nak story pasal zaman bebudak dulu. Rindu sangat. Haisshh, sat nak mengeluh sat. Sepatutnya semalam dah balik Segamat, tapi Qila still tanak balik lagi. Hari nie satu kelas je kowt. Esok ramai lect takde, so dah sah sah takde kelas. Jumaat pulak memang takde kelas. Heaven kan ! So, hari Ahad baru balik Segamat. Hoorayyy ! Tapi kena baca buku laa berderet test lepas nie. Atoyaii~ Okay, sambung balik. Dulu time kecik kecik suka sangat jadi mangsa "cubitan pipi" dari pakcik pakcik yang duduk dekat rumah Qila nie. Yela dah pipi tembam sangat. Dulu time kecik kecik Qila putih gebu. Ceewaahh. Lepas dah masuk 5 tahun muka dah tak putih dah jadi gelap sebab suka sgt mandi pantai. Dah tu kulit susah nak cerah balik. Bila teringat balik macam kelakar pulak. Sekarang dah besar panjang, Qila pulak jenis pendiam. So macam malu je bila jumpa pakcik2 tu. Huhu. Nak tengok tak pix time kekecik dulu. Jom layaaannn~

Sememangnya dulu Qila nie pendek sikit daripada adek beradik yg lain. Tapi sekarang dah tinggi dah. Tinggi Qila sekarang 157cm n berat 40 kg jeh ! Umur dah 20 dah sekarang.. Huhu. 

Pix nie tak silap Qila menang bayi tercomel :)
1st burfdayy :)
  
Excited tengok aeroplane kowt :)
  
Yayyy kena dukung dengan Abah :)
Hai, nama saya Qiela :)
Cepat lah Abah, dah tak larat senyum nie :)
Motif ?? :)
Ba ba chakk ! :)
Pipi tembam :)





 Wassalam ..





Dating :)

Assalamualaikum w.b.t..

      Teehee ! Penat tapi best itu yang penting. Hihi. Hari nie Syahmi off so ape lagi jalan la kan. Macam macam tempat kitorang pergi. First kitorang pergi makan dulu kat Kajang. Lepas tu pergi Jusco Wangsa Maju cari baju Polo Syahmi. Then gerak pergi Ampang pulak chillex kat situ. Tangkap2 gambar. Hehe. Lepas tu pergi Putrajaya pulak. Best sangat sebab minggu lepas dah shopping sakan, minggu nie just nak jalan jalan je. Before Syahmi hantar balik tadi kitorang pergi makan dekat Megah Seafood. Agak penat tapi puas lah dapat tengok boypreng rasa tenang je hati nie. Hehehe.
So, enjoy la eyk tengok pix kitorang~




Wassalam..

Monday, 23 January 2012

Boypreng

Assalamualaikum w.b.t...

    Kekasih awal dan akhir. Alhamdulillah tahun 2012 merupakan tahun yang ke-8 kami telah mengenali antara satu sama lain. Apa yang Qila harapkan lepas nie adalah semoga kami sentiasa sabar dalam menempuh sebarang dugaan yang mendatang. InsyaAllah. Walau macam mana kami berselisih faham sekalipun, dia tetap sabar dengan Qila. Qila terlalu sayangkan dia sebagaimana dia menyayangi Qila. Doakan kebahagiaan kami. InsyaAllah.. 
Kontra betul warna kulit ye. Time nie dia gelap sebab kerja kowt. Abg Polissss~ :)


Well, tu je kowt.
Wassalam ...

Burfdayyy !!

Assalamualaikum w.b.t...

     Yezzaaaaa.. Nak hujan la pulak kat Shah Alam hari nie. Sedapnyaa angin... Weehhhoooo! Btw hari nie nak hapdet pasal sambutan burfday kawan Qila hari tu. Best.. Sebelum tu kitorang pergi print esaimen kitorang. Esaimen pasal publishing. So, memasing kena buat cover novel, magazine, kad jemputan n etc. So Qila pilih nak buat kad jemputan -tunang- sebab seru tu macam dah nak sampai. InsyaAllah kalau takde pape halangan Qila akan ditunangkan pada hujung tahun nie. InsyaAllah.. Lagipun Qila dgn boypreng dah masuk 8 tahun perkenalan kitorang :) 
      Okay, lepas dah memasing siap print kitorang gerak ke Domino's. Ingatkan Domino's yang baru bukak tu besar lah kan. Last2 pergi alahai keciknyaaaa. Sokay laa. Burfday girl yang belanja.. Weehuuuu ! Qila orderkan pizza becoz Qila ade dapat coupon by email. So murah lah kan. And i think Domino's is better than Pizza Hut. Qila pun bagi la my phone dekat abg cashier tu. Tak sempat abg tu nak tengok code my phone dah lock. Qila suruh la dia tekan button tgh phone tu. Last2 yang keluar wallpaper pix Qila. Alahaii malunya aku. Diorang dah gelak2 dah. Menyampahhh ! Lepas kitorang dah duduk nak tunggu pizza siap, 2 of my friends pergi beli cake secret recipe. Sedapnyeee ! 
       Then, pizza pun sampai. Time nak tiup lilin kecoh satu Domino's tu nyanyikan lagu burfdayy, staff diorang mmg mesra alam habiss. Siap bagi pizza free :) Tengah sesedap makan, one of the staff bagi kertas kat Qila ingatkan resit ke hape. Rupanya no phone... Fer what? Aduyaiii. Maaf lah abg2 Domino's sekalian. Saya dah berpunyaaaaa. Hihihi. Punyalah kenyang kan.. Happening habiss. Happy burfdayy to Odie n Atie again :) We love both of u.. Teehee ! Pix all ze gurls takdo. Kat camera sapo tah. Letak pix burfdayy gurls je kayh. 



Saturday, 21 January 2012

Melaka :)

Assalamualaikum w.b.t...
    
        Heee. Hari tu pergi Melaka 2 hari 1 malam. Best gila. Pergi tanpa dirancang akhirnya menjadi. Malam tu overnight dekat bilik kawan. Ramai2 tidur sesame. Best sangat. Esok pagi cadangnya nak pergi Segamat je. Last last semua bangun nak dekat tengah hari jugak la. Apa adehal bandar Segamat bukan jauh pun. Masing2 bincang nak pergi mana lepas tu tetiba cakap pasal Melaka. Mula mula memain je. Alih alih terus cari kereta sewa. Bayangkan dekat 5-6 penyewa kitorang call. Last last dapat jugak kereta kancil 2 biji. Kitorang pun bersiap amik kereta pukul 4pm. Tawu tak betapa excitednya nak berjalan. Kitorang pergi 8 perempuan, 2 lelaki. Lelaki tu jadi hero je takut pape jadi kat awek-awek semua. Tehee. Apa lagi dah sampai terus shopping! Almaklumlah boypreng tengah masyuk. Dia bank in RM200 dekat Qila. Menggedik lah Qila kan. Macam-macam beli. Hihi. 
          Malam tu kan.. Kitorang bukan sewa hotel pun. Slumber overnight kat tepi pantai. Sebelum tu kitorang cari toilet. Toilet awam pun tutup dekat bandar Puteri. Singgah lah Masjid dengan niat dapat la menumpang tandas. Masuk Masjid dah la gelap. Cari cari tak jumpa. Lepas tu sorang kawan Qila tetiba rasa takut terus ajak keluar. Kitorang tak perasan sebenarnya tempat yg kitorang masuk tu tempat Mandi Jenazah. Seram okayy ! Patut lah time nak keluar Qila dengar something macam benda tertutup. Qila dengan Izzati je yang dengar, yang lain tak dengar. Habis seram bulu roma memasing terus gerak pergi tempat yang ramai orang. Kitorang tido dalam kereta je. Teehee. Sebab pergi tak plan kan. 
           Macam macam tempat kitorang singgah. Tawulah bandar Melaka tu macam mana kan... Banyak tempat best best. Malam tu makan kueytiow goreng, sedap betul kueytiow tu. Tak, sebenarnya kitorang lapar. Lepas tu pantang jumpa Coolblog sebab suka sangat dengan Oreo Vanilla Milkshake + Susu + Pearl. Hihi. Before balik Segamat, kitorang singgah rumah Tinie. Mak dia masak nasi ayam. Sedaappp! Lepas tu baru lah balik Segamat. Memasing seronok gila dapat berjalan ramai ramai. Next sem plan nak pergi A'Famosa, Langkawi, Perak, Penang. Haaa. Kite tengok je lah nanti.. 

So, layan kejap gambar kitorang nie eyk..













Wassalam..

Thursday, 5 January 2012

Gambar

Assalamualaikum w.b.t..

        Tengah mengantuk nie sebenarnya. Tapi still nak hapdate blog nie jugak. *menguap* Okay, gambar ? Hihi. Suka sangat bergambar. Tak tahu la kenapa. Mungkin sebab dari kecil kowt. Sebab abah Qila buat part time jadi photographer time dia kerja MAS as an IT Multimedia. So, kecil-kecil dulu memang selalu jadi model. Posing macam nie macam tu. Huhu. Paling best kalau Pak Lah ex-PM kita, cucu dia sambut birthday and panggil Abah Qila ambil gambar. Bila abah habis shoot mesti bawak balik present. Pernah sekali tu dapat teddy comel sangat. Lepas tu, abah suka bawak Qila pergi office dekat Kelana Jaya. Time tu dapat tengok kakak-kakak stewardess and abang-abang steward ! Cantik dan hensem ! Dari situ laa timbul nak jadi Stewardess. Kalau tak sambung belajar memang terus nak pergi mohon je. Tinggi Qila 157, so lepas lah. Abah pun boleh tolong. Mama cakap kerja je under MAS boleh terbang sana sini. Hee. Seronok ! Tapi buat masa sekarang nie lupakan dulu k.
          Haaa. Yang selalu jadi mangsa tangkapkan gambar Qila sekarang nie abang Qila and abang sepupu. Hee. Maaf, menyusahkan. Haha. Nie sikit je lah collection nak show off kat korang. Hihi. Kalau tak pun, tangkap sendiri je.. Well, tengah bosan bosan mesti snap gambar sengsorang :)







Sekian..

Wassalam...

Bolaaaaa

Assalamualaikum w.b.t...

     Haaa, baju bola nie boypreng belikan time kecoh Malaysia vs Indonesia tahun lepas. Hihi. Dia yang belikan. Time tu keluar dengan dia. Lepas tu dia cakap ambil la bag al-ikhsan kat belakang tu. Aku pun amek. Ada 2 jersi. Heeee. Thank you awakk ! Dia cakap untuk aku sebab nak pujuk and nak bawak aku pergi tengok bola malam tu. Tapi aku ada hal. -___-


Tengah on the phone pun menyempat :)

Tapi bola dah tade pun. Saje nak SHOW OFF. Hihi :)

Wassalam..

Kawan Comel

Assalamualaikum w.b.t..

        Haaa, disebabkan bosan punya pasal. Qila nak update lagi story mory pasal my friends kat Segamat. Alhamdulillah, dah 4 sem kitorang bersama. Setakat ni takde yang kecundang. Tinggal lagi satu sem je untuk kitorang habiskan Diploma. Lepas tu, kitorang bakal jadi student degree pulak lah ye. Ehemm. InsyaAllah, usia masih muda. Banyak lagi yang perlu dikejar. Okay, dalam kelas Qila ada 33 orang tak silap. Semuanya friendly habis baik lelaki mahupun perempuan. Tapi Qila nak post sikit je sebab ni member yang paling kuat bergosip. Yang lain bukan tak rapat, tapi nak save gambar diorang nie payah la pulak. Ada yang ada gambar kat fb, ada yang takda. So, jangan kecik hati k. Hihi.

1)  Syue *kakak garang*


2) Eyza *chinese look* Miss gorgeous <3

3) Qiela! Dean for dis sem ! Congrats babe!

4) Nas. Suka tengok dia nie. Dunno why -__<
5) Odie. *malay + chinese* Comel k !




Okay sampai sini je. Nanti nak update pasal kawan sekolah pulak! Semua tengah sibuk sambung degree sekarang. Alhamdulillah. Ramai kawan aku yang berjaya. Semoga kita terus berjaya dan mencapai kejayaan yang kita mahukan. InsyaAllah, Amin...

Wassalam...

Keluh Kesah

Assalamualaikum w.b.t..

         Haaaiisshh. Hari-hari mesti kena mengeluh pasal sorang minah ni. Rasanya nie last entri kowt dah tak larat mak nie nokk. Huh! Tak payah lah nak nafikan bagai yang kau tu tak bercerita pasal aku. Terus terang sudah. Ya, sekarang nie memang aku bercakap pasal kau. Eyh jap jap, dah delete blog kau tuh ke ? Ataupun kau tukar link ? Alahaii, dah kenapa pulak ? Sedihnyaaaa, tak boleh nak stalk kau dah lepas nie T-T Aku suka tengok muka kau yang 'cantik' tu. Alaaa, lepas nie dah tak boleh tengok dah. Erm. Erghh. Yucks! Nak termuntah aku. Tolonglah ! Sebenarnya malas nak cakap banyak tapi takpe lah memandangkan nie last entri pasal kau. Ya, aku janji. Nie last. Apa yang aku ingat kau nie copycat. Eyh tak copypig baru sesuai. Nak tahu kenapa ?

Dulu aku ada hapdate blog macam nie :

Mama said : Bla bla bla..
Now, Kau --> Atok said : Bla bla bla.

Aku buat rambut curl, Kau pun buat jugak -___-

Aku hapdate status kat Fb mesti tulis kbaii, Kau pun buat jugak.

        Banyak lagi actually, lantak kau lah. Kau tak nampak ke yang diri kau tu sememangnya loser. Dari kecil lagi. Ya, dari kecil lagi. Dulu kecil kecil, kalau tengah main sama-sama, bila kau kalah je sikit or gaduh mulut kau macam longkang and selalu cakap 'babi'. Aku dah tahu perangai kau macam mana. Then, terbawak sampai ke besar. Tak payah nak cakap aku jealous dengan kau. Ohmaii~ Apa je yang aku nak cemburu bagai ? Kalau tengok dari segi :

Cantik ? Orang boleh menilai.
Pandai ? Orang boleh menilai.
Bagus ? Orang boleh menilai.

        Aku bukan nak riak, walau macam mana kita berubah pun kalau niat tu tak betul tak guna jugak. Kalau diri sendiri tu pun still lagi dengan sikap yang lama. Better tak payah lah. Bagus lah kalau dah bertudung sepenuhnya dan ada sifat nak memaafkan orang lain, melupakan apa yang dah berlaku. Tapi tak guna lah sebab aku tahu kau macam mana. Haa, tolonglah jangan perasan cantik. Aku rasa macam nak bunuh diri. Okay tak, tipu je. Bunuh diri tu kan berdosa besar. Aku tak suka kalau orang perasan cantik sebab apa, Allah tu Maha Besar. Kalau Dia nak tarik kecantikan kau tu sekelip mata je sayang. Tolong lah berhenti untuk bercakap yang aku cemburu dengan kau. Seriously, sikit pun tak. Secara jujur dan ikhlas, sikit pun tak.
        Tak lupa jugak buat seorang lagi makhluk Allah. Ya Allah, kenapa lah kau macam nie. Depan minta maaf, tapi dibelakang masyaAllah. Mohon maaf tu biar ikhlas ye dik. Bukan dibelakang sibuk mengata orang. Macam manalah nak dimaafkan orang yang macam ni. Mengaku aku sebagai musuh. Macam ni kau kata kuat agama? Adakah kita yang dianggap sebagai saudara Islam dianggap musuh? Minta maaf hanya untuk apa? Apa yang ada dalam fikiran kau pun aku tak tahulah. Tak matang lagi, takpe akak faham. 

       So, aku harap korang bahagia dengan dunia korang. Aku harap sangat korang baca entri nie. Nak sangat korang baca nie. Please lah please baca. >__< Semoga kalian dirahmati oleh Allah s.w.t. Amin, insyaAllah.

Wassalam..

Tuesday, 3 January 2012

All Is Well

Assalamualaikum w.b.t..
        
        Hee. Ingat tak cerita 3 idiots? All is well~ Hihi. Cerita tu sumpah kelakar. Tak percaye tengok sendiri. Btw, actually bukan nak cerita pasal 3 idiots tapi nak cerita pasal lain. Huhu. Pagi tadi kan macam malas je nak bangun nak pergi kelas pukul 9, rupanya ada hikmah. Dapat tahu kelas batal tapi sebenarnya dah siap dah pun. -___- Apa lagii, sambung tido lah kan. Woot woot~ Hihi. Bukan apa, mengantuk laa. *kuat tido* Ade ade? Ade ku kesah. Hee. Haa, lepas tu next class pukul 10 am. Pergi la dalam keadaan mata bengkak sbb bangun tido kan. Lepas tu semua tegur apasal mata Qila sembab. Hihi. Then habis class, terus pergi makan dengan kawan kawan kat dalam bilik Qila. Sembang pung pang pung pang, gossip segala makanya bila bersiap pulak nak g kelas, dapat tahu kelas batal lagi. So, daripada 3 kelas hari nie jadi 1 kelas je. Alangkah gumbira rasanya hati ini. Hehe. Be jealous okay!
          Lepas tu, jeng jeng jeng. Kawan Qila tak puas hati sebab ada junior Qila kutuk dia. Junior sorang nie memang lifeless. Orang tak kacau dia, tapi dia meroyan kacau kita. Haaa, apa lagi kawan Qila stalk dia habis habis. Bukan Qila k? Tak ada masa nak stalk dia k? Tak hadap pun k? Kkkkk? Huh! Menjaja kisah Qila tak pakai tudung? Masalah dia nie, dia nampak yang Qila nie BAIK sangat sampai tak pernah tengok Qila keluar rumah tak pakai tudung, pakai legging, pakai spaghetti dengan cardigan? Dia bajet macam dia always pasang CCTV ROSAK 24 hours kat rumah Qila. Tu sebab dia tak nampak -___- Then nak cakap orang macam macam. Dia pun baru je nak bershawl bagai.  Alhamdulillah, sekarang Qila dah berubah.
            Erm, sebab tu lah orang cakap, bila kita nak tegur seseorang tu biarlah dengan cara yang betul. Paling penting jangan jadi macam "ketam ajar anak berjalan"! Okay tak kisah lah kalau dah berubah ke arah tu Alhamdulillah lah kan. Tapi kalau perangai pun tetap sama apa guna? Pakaian yang sopan melambangkan peribadi yang baik. Tup tup tertengok pulak gambar pakai tudung peluk Mr. Boyfie. Astaghfirullah.. Bagusnya. Tak tahu nak cakap apa -___- Budak Baru Nak Up (BBNU) Yang tak masuk akalnya dia kata Qila "culture shock" sebab masuk U. Ohmaii~ Segamat nie apalah yang ada sampai aku nak culture shock? Wuwuwuwu~ Kalau Qila balik rumah pun, tak adalah Qila nie batak sangat nak pergi Pavilion, The Curve, TS. Tak batak k tak batak. Time Qila pergi pun, tak adalah sampai nak heboh satu kawasan perumahan Qila tu nak kena siap buat announcement bagai. -__-
           Erm, dah la k. Semoga pakaian awak tu melambangkan peribadi yang baik. InsyaAllah segala amalan kita diredhai oleh Allah s.w.t.


All is well~

Have a nice day!

Wassalam..

Monday, 2 January 2012

Happy New Year

Assalamualaikum w.b.t...

       Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya dapat juga kita bertemu dengan tahun baru iaitu 2012. Pejam celik pejam celik Qila pun dah masuk ke alam dewasa, sekejap je kan. Zaman remaja yang ditinggalkan cukup bermakna. Qila tak pernah rasa menyesal dengan apa yang Qila dah lakukan pada setiap tahun-tahun yang lepas kerana itu adalah takdir Allah s.w.t. Terima dengan redha dan hati yang terbuka dan anggaplah yang buruk itu adalah dugaan daripada Allah untuk mematangkan diri kita dan membuka pintu hati kita untuk terus mencintaiNya. Manakala anggaplah yang baik itu pula sebagai ganjaran yang Allah berikan kepada kita. Syukur, kita semua dipanjangkan umur tetapi bagi mereka yang sudah tiada, kita sedekahkanlah Al-Fatihah buat mereka. Semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan orang-orang yang beriman. InsyaAllah, Amin Ya Rabbal A'lamin..
      Okay, bagi tahun-tahun baru nie lah mak-mak kita sibuk nak tukar semua baru kan. Langsir baru, cadar baru, almari baru. Hehehe. Bapak-bapak lah yang jadi mangsanya ye. Hihi. Jangan bapak cari lain sudah la ye.. Teeettt ! Tu la saje je mak-mak kite nie nak habiskan duit bapak kite tu. Takut dia kumpul duit nak kahwin lain. Hihi. Mintak simpang mintak simpang -__- Haa. Azam Qila untuk tahun baru nie ape ye? Macam takde azam je kan. Ngehngeh. Mesti lah ada.. Biarlah rahsia boleh ? Hehe. Yang penting ada dan insyaAllah dapat ditunaikan. Korang pun sama k. Mudah-mudahan kita menjadi seorang insan yang berguna untuk keluarga, masyarakat, dan negara. Ececece.. Huhu.
     Haa btw, semalam bersamaan 01/01/2012 abang Qila yang second sudah pun bertunang. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Tak nak cerita banyak, gambar wajib letak sebab Qila suka bergambar. Hihi. Okbaii~

  Nie lah abang second saya :)


So, have a nice year !

Hihi. Byeee!

Wassalam..